Поради для всіх
» » Культивація - це основний спосіб обробітку грунту в сільському господарстві

Культивація - це основний спосіб обробітку грунту в сільському господарстві

Додано: 19.06.16
Автор: admin
Рубрика: Сад Город
Сільське господарство відіграє величезну роль у розвитку держави, а також його економіки. Після того як суспільство почало переходити на індустріальну модель, аграрне виробництво втратило свою важливість. Але тим не менш воно залишається великим постачальником продукції і грошових коштів у бюджет. Сучасні технології дозволили підвищити врожайність, при цьому витрачаючи менше зусиль. Розглянемо основні операції з обробки грунту.

Культивація

Це один з найпоширеніших варіантів обробки, що використовується в сільському господарстві різних країн. Вона буває декількох видів (суцільна і міжрядна), і до неї пред'являються певні вимоги.
Культивація - це основний спосіб обробітку грунту в сільському господарстві



Культивація – це метод обробки грунту, при якому неглибокий нижній пласт землі виноситься на поверхню. При цьому він рихлити і кришиться, а також перемішується між собою. Завдяки цьому метод обробки, поверхня поля вирівнюється, підрізають бур'яни і ґрунт потрапляють необхідні добрива. Цей метод дозволяє розпушити верхній шар, що виконує дуже важливі функції. Він не дає випаровуватися воді, прискорює проникнення тепла в грунт, створює оптимальні умови для мікробіологічних процесів і надходження поживних речовин.

Оранка

Це ще один спосіб обробітку грунту. Орання, як і культивація, – це оборот і подальше розпушування шару. Проводиться за допомогою плугів, обладнаних передплужниками.
Культивація - це основний спосіб обробітку грунту в сільському господарстві
В процесі земля піднімається і кришиться, засинаючи верхній шар. В ньому знаходиться основна маса личинок шкідників та насіння бур'янів. В результаті цей пласт землі виявляється глибоко, де велика частина шкідників гине.


Окремим моментом є налагодження механізмів для роботи. Необхідно, щоб глибина і ширина оранки була оптимальною для культури рослини і типу грунту, а не раскрошившийся шар опинявся закритим розпушеному землею.

Відмінність

Дуже часто можна зустріти думку, що оранка і культивація – це одне і те ж. Насправді існують значні відмінності. Оранка – це обробка грунту, при якій відбувається повний оберт землі. Нижні пласти накривають верхні. Причому глибина може становити до 40 сантиметрів. Культивація – це процес, при якому відбувається розпушення землі без її обороту. Вона не підходить для рослинних культур, яким потрібна глибина посадки. Тому використовується при весняному обробітку землі.

Вибір культиватора

Пристосування для обробки грунту бувають двох видів. Це електричні і механічні. Перші вимагають підключення до джерела живлення, тому другі поширені набагато більше. Їх найчастіше називають мотокультиватори.
Культивація - це основний спосіб обробітку грунту в сільському господарстві
Вони працюють на бензині або спеціальному олії. Щоб вибрати для себе хороший варіант, слід зупинитися на параметрах:
  • Розмір ділянки, її особливості та склад грунту. На вибір моделі культиватора впливає площа (рівна або горбиста), торф або глина, а також глибина майбутньої обробки (прополка або оранка).
  • Вартість. Європейські моделі будуть набагато дорожче, ніж вітчизняні або китайські бренди. Але слід пам'ятати, що у зарубіжної техніки строк експлуатації значно більше.
  • Потужність і вага. Бувають малогабаритні, легкі, важкі або супертяжелие. Необхідно раціонально вибирати мотокультиватор, оскільки немає сенсу в покупці масивного агрегату для обробки невеликої ділянки.
  • Техніка безпеки

    Культивація грунту – це процес, який вимагає обережності й уваги. Першим ділом треба переконатися у відсутності на ділянці твердих і гострих предметів. Під час роботи слід уникати дотику агрегату частинами тіла і бути особливо уважними при заправці його паливом.